Zimowy sezon grypy

Według danych EISS (Europejskiego Systemu Nadzoru nad Grypą) i ECDC (Europejskiego Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób), w styczniu br. zanotowano wzrost zachorowań na grypę w 13 krajach: Austrii, Bułgarii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Irlandii, Luksemburgu, Portugalii, Słowenii, Szwajcarii, na Węgrzech, w Wielkiej Brytanii i Włoszech. Mając na uwadze zachowanie wirusa grypy w poprzednich latach, należy przypuszczać, że rozprzestrzeni się on w najbliższych tygodniach na inne kraje europejskie.
ECDC szacuje, że każdego roku grypa sezonowa, w zależności od ciężkości przebiegu choroby, powoduje od 40–220 tysięcy zgonów. Tegoroczną grypę zimową wywołał w głównej mierze nowy szczep wirusa grypy A (H1), który jest zazwyczaj kojarzony z łagodną postacią epidemii. W ciągu ostatnich 15 lat zaobserwowano wzrost wskaźnika infekcji wywołanych przez wirus H1 głównie u małych dzieci. Natomiast tej zimy widoczny jest wzrost zachorowań wśród populacji ludzi pracujących, szczególnie w czterech krajach: Irlandii, Hiszpanii, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii. Przewodniczący EISS, prof. Koos van der Velden wyjaśnia: zazwyczaj ponad 70% konsultacji lekarskich związanych z grypą dotyczy dzieci do 14. roku życia. Natomiast w tym roku pracownicy służby zdrowia powinni się spodziewać wzrostu wizyt nie tylko ze strony zaniepokojonych rodziców, ale także osób aktywnych zawodowo. – Grypa jest chorobą, do której trzeba podchodzić na poważnie. Dla każdego, kto zachoruje, jest przykrym doświadczeniem. A dla osób starszych i cierpiących na przewlekłe choroby serca czy płuc, grypa może oznaczać śmierć. Osoby z grup wysokiego ryzyka powinny się zabezpieczyć przez zaszczepienie – mówi prezes ECDC Zsuzsanna Jakab. Teraz, kiedy grypa opanowuje Europę, najważniejszym zadaniem jest zredukowanie skali rozprzestrzeniania się wirusa. Jest to możliwe dzięki zachowaniu kilku zasad ostrożności oraz stosowaniu profilaktyki: Tam, gdzie to możliwe, osoby zainfekowane grypą powinny unikać kontaktu z innymi. Należy zachować podstawowe zasady higieny, np. mycie rąk. Osoby z grup wysokiego ryzyka (starsze, cierpiące na choroby przewlekłe, z obniżoną odpornością) powinny się zaszczepić, jeśli jeszcze tego nie zrobiły.
autor: Dobry Dietetyk (MN)

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Przetrwać zimę

Czerw 25, 2014 Choroby zakaźne

Coraz krótsze dni i długie zimne wieczory to nieuchronne symptomy nadchodzącej zimy. W tym okresie zaczynamy szczególnie dotkliwie odczuwać zmieniające się warunki pogodowe.

czytaj więcej

Wirus oddechowy

Czerw 25, 2014 Choroby zakaźne

Dzisiaj szansę na przeżycie mają nawet wcześniaki urodzone przed 28 tygodniem ciąży o masie ciała około 500 g. Wiedza, postęp, dostęp do nowych technologii medycznych ...

czytaj więcej
Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ