DOBRY DIETETYK℠

Informujemy, że z dniem 15 grudnia 2021 roku nastąpiła zmiana adresu internetowego
dla Poradni DOBRY DIETETYK℠ Ostrów Wielkopolski

dr Dariusz Szukała

Cudowne fakty o awokado

Awokado zawiera 18 kluczowych aminokwasów niezbędnych dla organizmu. W przeciwieństwie do produktów mięsnych, białka zawarte w awokado są dużo bardziej lekkostrawne, głównie za sprawą równie wysokiej zawartości błonnika.

Cudowne fakty o awokado

Awokado zawiera dużo cholesterolu! Chodzi na szczęście o tzw. dobry cholesterol, czyli HDL (w przeciwieństwie do złego LDL). Dobry cholesterol chroni m.in. przed spustoszeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Awokado zalecane jest m.in. osobom cierpiącym na miażdżycę czy nadciśnienie.

Awokado zawiera karotenoidy - wśród nich popularne i medialne beta-karoten, alfa-karoten oraz luteinę. Dostarczają one naszemu organizmowi m.in. witaminę A, która odpowiada m.in. za zdrowie naszego wzroku.

Nie tylko oczy, ale również i nasze serce będzie nam wdzięczne za dostarczenie nienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 12% zawartości).

Unikalna kombinacja witamin C oraz E, karotenoidów, selenu, cynku i kwasów omega-3 pomaga zapobiegać i łagodzić stany zapalne. Stąd awokado poleca się m.in. przy osteoporozie czy stanach reumatycznych.

Najbogatszą i najpełniejszą wiązankę korzystnych substancji otrzymamy z owoców, które nie są zbyt dojrzałe (zwykle można to wyczuć ręką, gdyż owoc taki jest bardzo miękki).

autor: dobrydietetyk

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Żywność konserwowana

Czerw 25, 2014 Ciekawostki

Tajemniczy symbol E a za nim trzy cyfrowy numer identyfikacyjny. Takie oznaczenia spotkać możemy na opakowaniach większości produktów spożywczych. Dziwne kody od lat wzbudzają kontrowersje ...

czytaj więcej

Tajemnice strzykwy

Czerw 25, 2014 Ciekawostki

To była wyprawa tak samo fascynująca jak ta, w którą Juliusza Verne wysłał profesora Aronnaxa na pokładzie „Nautilusa”. Grupie 28 naukowców z 14 krajów nie ...

czytaj więcej
POKAŻ